Sempre primem els tractaments menys invasius i agressius, tenint molt en compte el resultat estètic (com totes les variants del tractament esclerosant de varícules i varius que podem oferir).
Per a aquells problemes vasculars que requereixen un abordatge quirúrgic, també disposem de molt àmplia experiència en les tècniques menys agressives i més efectives. Encara que es requereixi un tractament quirúrgic, habitualment es pot realitzar de forma ambulatòria (sense ingrés) i amb un retorn molt ràpid a la vida normal: tractament de varius mitjançant radiofreqüència, endolàser o escleroteràpia, tractament endovascular de varius pèlviques, tractament percutani de la oclusió de les artèries de les cames, ...
Per a aquells casos més complexos (tractament endovascular o obert dels aneurismes d'aorta, bypass a les extremitats inferiors, revascularització carotídia ...), disposem d'àmplia experiència en aquest camp, amb el suport de tot l'equip de la Clínica Sagrada Família (servei d'Anestesiologia i Reanimació, Cures Intensives, Medicina Interna i Radiologia, així com la resta d'especialitats mèdiques i quirúrgiques) per poder fer front a qualsevol imprevist i poder oferir el millor resultat als nostres pacients.
a. Crioesclerosi, esclerosi amb escuma i altres tècniques en el tractament de varícules, telangectàsies i varius
L'esclerosi consisteix en l'eliminació de les varius mitjançant la injecció d'una substància que provoca una inflamació de la paret de la vena i una trombosi de la mateixa. Posteriorment es produeix una fibrosi i desaparició de la vena.
El tractament es realitza de forma ambulatori (sense ingrés). En la majoria dels casos, després de la injecció, es col·loquen apòsits compressius a les zones esclerosades, així com una compressió elàstica ja sigui bena elàstica o mitja elàstica. Si és així, el seu metge li indicarà quan i com ha de retirar-los. El mateix passa amb la compressió elàstica. El seu metge li indicarà durant quant de temps ha de portar-la.
Un cop realitzada l'esclerosi, haurà d'acudir a la consulta en uns dies per a controlar els resultats i valorar la necessitat de noves sessions d'esclerosi.
Quines conseqüències i complicacions poden produir-se?
Tot procediment o intervenció quirúrgica comporta una sèrie de conseqüències i de possibles complicacions. No obstant això, l'esclerosi és un tractament amb molt baix risc. És freqüent que apareguin hematomes o molèsties en les zones de punció, uns dies després de les mateixes, però en la gran majoria de casos milloren en molt poc temps.
És extremadament excepcional que es produeixin complicacions de més envergadura (reaccions al·lèrgiques, trombosi venoses, infecció). Per contra, donada la naturalesa d'aquesta patologia, poden aparèixer noves varícules en el seguiment, de manera que s'haurà de realitzar un seguiment periòdic i eventualment nous tractaments en el futur per evitar una recidiva.
És important també que després del tractament esclerosant s'apliqui a la zona esclerosada d'un crema despigmentant, per tal d'absorbir l'hematoma que es produeix a la zona de punció o a la zona esclerosada, segons el tipus de venes esclerosada ja se li recomanarà el producte corresponent.
Hi ha altres alternatives al tractament?
Si us proposem aquest procediment és perquè opinem, després de valorar riscos i beneficis, que és la tècnica més adequada per tractar el seu problema i que vostè va a millorar després del tractament. Hi ha altres alternatives terapèutiques, que es valoraran en la visita especialitzada.
a. Cirurgia Vascular
Després d'un acurat diagnòstic en cada cas, i després de valorar les opcions terapèutiques, algunes de les malalties vasculars poden requerir tractaments quirúrgics, ja siguin per problemes venosos (varius, accessos vasculars) o arterials (arteriopaties, aneurismes). Per a cada pacient, realitzem un estudi detallat del seu problema i dels factors de risc quirúrgic, detallant les diferents opcions de les que disposem, així com els beneficis de cada tècnica.
En el nostre servei, i quan cal, realitzem tot tipus de tractaments quirúrgics vasculars: cirurgia de varius, fístules o pròtesis arteriovenoses, col·locació de catèters venosos centrals o port-a-caths, cirurgia endovascular (angioplàsties, col·locació de stents perifèrics, col·locació d'endopròtesis per aneurismes aòrtics, ilíacs o popliti), tromboendarterectomías carotídies o d'altres territoris, embolectomies per isquèmies agudes, reparació oberta d'aneurismes d'aorta abdominal o artoilíacs, bypass anatòmics, extraanatómicos, proximals i distals en les extremitats inferiors, tractament obert d'aneurismes popliti, etcètera.
b. Cirurgia Endovascular
La cirurgia endovascular és un tipus de cirurgia menys agressiva que la convencional o cirurgia oberta. Consisteix en tractar de forma remota (a distància) els problemes de les artèries o les venes. D'aquesta manera, en lloc de practicar grans incisions sobre els vasos malalts per tractar, la cirurgia endovascular es basa en puncionar un vas en una altra localització (per exemple, l'artèria femoral a l'engonal), i a través d'aquesta punció, mitjançant l'ús de guies, catèters i altres materials, arribar navegant per dins dels vasos fins al lloc a tractar. En aquest punt, usant diferents materials (balons de dilatació, balons amb drogues, stents lliures, stents coberts, endopròtesis), practiquem la reparació i remodelació del vas. Es tracta d'una tecnologia en constant evolució, amb aparició de materials i mètodes nous de forma ràpida i progressiva, millorant dia a dia els resultats amb aquestes tècniques.
D'aquesta manera, aconseguim tractar problemes vasculars de forma senzilla, molt menys agressiva, i eficaç. No obstant això, no s'ha d'utilitzar en tots els territoris ni és la millor opció en tots els casos, de manera que després d'una valoració individualitzada de cada cas, s'explicaran els avantatges i inconvenients de cada tècnica per tal de trobar la millor opció terapèutica en cada cas.
Aquestes tècniques es poden utilitzar en el tractament de patologies molt diverses (arteriosclerosi o estenosi arterials aòrtiques, ilíaques, femorals, poplítees, distals, estenosi de reparacions quirúrgiques prèvies, patologia d'artèries de braços, varius pèlviques i patologia venosa, etcètera).
Altres aplicacions de la cirurgia endovascular son en el tractament dels aneurismes, ja siguin aòrtics, aortoilíacos o poplitis. En aquests casos, la cirurgia endovascular permet, a través de puncions a les engonals o petites incisions, col·locar pròtesis a l'interior de les artèries per excloure i aïllar aquests aneurismes, evitant el seu trencament o trombosi. Així, ens estalviem les complicacions d'altres intervencions d'altra manera importants (cirurgia aòrtica oberta), amb bons resultats després de la intervenció, recuperació molt més ràpida i reincorporació a la vida habitual abans que amb cirurgies obertes, més agressives. No obstant això, de nou, s'ha de valorar cada cas individualment per decidir el millor mètode terapèutic a aplicar.
c. Cirurgia de las varius: alternatives quirúrgiques
Les varius a les extremitats inferiors es poden tractar de diverses maneres, depenent de diversos factors (mida de les varius, resultats de l'estudi mitjançant ecografia-Doppler, requeriments estètics, malalties associades). A continuació detallem els principals mètodes terapèutics:
- Radiofreqüència: Es tracta d'una tècnica que utilitza uns catèters connectats a emissors de radiofreqüència, que s'introdueixen a través d'una punció a l'interior de la vena insuficient (safena), habitualment a través del turmell o cuixa, i després d'un augment de temperatura en el seu interior, produeixen una trombosi i fibrosi de la vena insuficient. El seu avantatge principal és la menor agressivitat, no són necessàries incisions a les engonals, i amb això, vam aconseguir una recuperació després de la intervenció molt més ràpida que amb altres tècniques, amb uns excel·lents resultats postoperatoris. És, avui dia, la tècnica que ha demostrat millors resultats postoperatoris i en el seguiment, menys molèsties després de la intervenció i una recuperació i tornada a la normalitat més ràpida, de manera que la recomanem en la majoria de casos.
- Escleroteràpia: És una tècnica basada en la punció de les varius i la injecció en el seu interior d'un líquid esclerosant, la funció és irritar i col·lapsar la vena. D'aquesta manera, aconseguim que la variu desaparegui. És un mètode ràpid i poc agressiu (habitualment no són necessaris incisions a la pell), indicat en el tractament de varícules o aranyes vasculars (varius de molt petit calibre). No obstant això, en aquelles persones amb varius de mida més gran, l'esclerosi pot tenir algunes conseqüències desagradables (pigmentació de la pell, aparició de flebitis sobre venes superficials, que pot resultar dolorosa i molesta, recidiva o reaparició de les varius), de manera que habitualment el reservem a pacients amb varícules, aranyes vasculars o varius de mida petita.
- Stripping: És una tècnica basada en l'extirpació, a més de les varius superficials, de la vena (safena interna o externa, habitualment) que les produeix. Es tracta d'una tècnica utilitzada molt habitualment, que ha demostrat àmpliament els seus resultats a llarg termini.
- CHIVA: És una tècnica de cirurgia de varius basada en redistribuir la hemodinàmia del flux venós, previ marcatge detallat de la mateixa mitjançant ecografia-Doppler ( "CHIVA: Cirurgia Hemodinàmica de la Insuficiència Venosa Ambulatòria"). Es tracta d'una tècnica conservadora, en la qual en moltes ocasions no resulta necessari extirpar els gots insuficients principals (safenes). Per això, després d'establir en cada cas concret la seva aplicabilitat, ofereix els avantatges de menor agressivitat i una baixa taxa de recidives a llarg termini.
- Flebectomia: És l'extirpació d'un segment venós, d'una vena superficial, generalment és una vena col·lateral de la vena safena safena. Habitualment s’utilitza de forma complementària.
Aquells pacients que pateixen malalties vasculars (arterials, venoses o limfàtiques), poden requerir tractaments de molt diversos tipus tant per prevenir com per a tractar aquestes malalties. Aquestes teràpies inclouen des de tractaments dietètics, posturals, teràpies compressives, rehabilitació de linfedemes, control de factors de risc cardiovascular, medicacions antihipertensives, antilipemiants, antidiabètics, heparines, teràpies descoagulants, antiagregants, etcètera.
Després d'una correcta valoració de cada cas, prèvia realització de les exploracions necessàries i diagnòstic acurat de cada cas, es valorarà la necessitat d'iniciar tractaments mèdics, ja siguin preventius com terapèutics, per a evitar l'aparició, progressió o empitjorament de les malalties vasculars.
Les úlceres són solucions de continuïtat de la pell, és a dir, lesions obertes de la pell amb pèrdua de substància. Són molt freqüents a les cames, i es poden deure a moltes causes diferents (problemes de circulació venosa o arterial, diabetis mellitus, hipertensió arterial, malalties autoimmunes, traumatismes, etcètera). El seu correcte diagnòstic, identificació i tractament de la seva causa, cures estrictes de l'úlcera depenent del tipus i causa, així com un estret seguiment, són els principals factors per aconseguir un èxit en la curació de les úlceres
A més del tractament de les causes de les úlceres, habitualment es requereixen tractaments específics perquè aquestes curin el més aviat possible i evitar la seva cronificació: cures locals, neteja d'úlceres, desbridaments manuals i enzimàtics, embenats elàstics, apòsits i materials de cura especialitzats, cures de pressió negativa, etcètera. Segons cada cas, s'adaptarà el millor tractament a seguir per aconseguir la curació de l'úlcera.
Els embenats elàstics són una eina bàsica en el tractament d'algunes malalties vasculars (sobretot en malalties venoses, limfàtiques, determinats tipus d'úlceres, hematomes, etcètera). La correcta selecció i col·locació de l'embenat és de crucial importància per aconseguir el seu major efecte terapèutic i evitar complicacions.
En cada cas s'indicarà el millor tractament i tipus d'embenat necessari per a cada malaltia, per aconseguir el major efecte terapèutic. A continuació es poden veure alguns dels embenats elàstics més utilitzats (embenats normals, col·locació de mitges elàstiques, embenats short long, embenat elàstic multicapes).
En algunes ocasions es poden requerir tractaments complementaris per tractar malalties vasculars de difícil control amb els mètodes terapèutics habituals. És el cas, per exemple, de l'ús de drenatge limfàtic per al tractament de limfedemes i malalties limfàtiques de difícil regulació, teràpies amb Flow-wave per a la mobilització d'edemes i linfedemes cronificats, cures amb larves, ...
CONTACTE
Clínica Sagrada Família
Carrer de Torras i Pujalt, 1
08022 Barcelona
934 18 11 66
Dl-Div: 11:00–13:30,
15:30–20:00.
Diss, Diu: Tancat
© 2020 Angiogrup
Avís legal • Privacitat + Cookies